O nacela trebuie sa fie adaptata pentru a asigura lucrul la inaltime, sa fie reglata si intretinuta pentru a evita ca persoanele care o folosesc sa fie expuse riscului atunci cand nacela este in functiune. Masurile pe care trebuie sa le adopte fiecare utilizator in parte, dar si producator se refera la eliminarea riscurilor de accidente pe intreaga durata de viata a aparatului, inclusive fazele de montare si demontare. Solutiile sunt multe pentru evitarea accidentelor ce ar putea aparea ca urmare a utilizarii nacelei, iar printre acestea se numara: eliminarea riscurilor intr-o masura cat mai mare prin integrarea elementelor de securitate care se afla inca in faza de proiectare si executare.
Trebuie adoptate masurile de protectie necesare pentru riscurile ce nu au putut fi eliminate in prima faza, iar utilizatorii trebuie informati asupra riscurilor din cauza eficacitatii incomplete a masurilor de protectie ce au fost adoptate. Cand vine vorba de proiectare si constructia efectiva a nacelei, precum si elaborarea documentatiei tehnice, producatorul trebuie sa aiba in vedere nu doar utilizarea normala a ancelei, ci si rezolvarea problemelor ce sunt previzibile. Nacelele trebuie sa fie proiectate astfel incat sa fie evitata utilizarea lor anormala in cazul in care la aceasta se observa o functionare ce ar putea prezenta un risc. Pentru o mai buna intelegere si protectie, in cartea tehnica ar trebui specificate contraindicatiile privind folosirea lor. Cand vorbim de conditiile de utilizare ale nacelei, disconfortul trebuie redus la minimum, precum si oboseala si tensiunile psihice ale celui ce manevreaza aparatul.
Atentie la iluminat
Fabricantul are datoria de a furniza nacela cumparatorului cu un sistem incorporat de iluminat, adecvat pentru conditiile in care iluminatul este prea slab, iar lipsa acestui sistem ar putea duce la aparitia unor riscuri. Cand vine vorba de organele de comanda, acestea trebuie sa fie vizibile si usor de identificat si dispuse in asa fel incat sa garanteze o manevra sigura si rapida. Totodata, organele de comanda trebuie sa fie proiectate in sensul de miscare al organului de comanda si trebuie amplasate in afara zonelor periculoase. Organele de comanda trebuie sa fie proiectate in asa fel incat sa nu provoace nici un risc si sa fie executate astfel incat sa reziste unor eforturi prelungite. Nacela trebuie sa fie prevazuta cu mijloace de semnalizare: cadrane, LED-uri. De la locul de comanda, personalul care manevreaza nacela trebuie sa perceapa toate semnalele. In lipsa lor, pot aparea problem si riscurile de accidente sa creasca simtitor. Cel care manevreaza aparatul trebuie sa se asigure ca acesta nu este expus zonelor periculoase. Cand vine vorba de punerea in functiune, aceasta trebuie sa fie precedata de un semnal de avertizare sonor si vizual. Cu cat grija in ceea ce privesc manevrarea si functionarea nacelei este mai mare, cu atat se elimina riscul aparitiei unor accidente.