SSM Prevenirea accidentelor de munca

Orice angajator ar trebui sa respectele SSM, care inseamna sanatatea si securitatea in munca. Aceste norme sunt create in special pentru a preveni aparitia accidentelor neplacute. Legea il obliga pe angajator sa intocmeasca o fisa de instruire SSM pentru absolut orice angajat din firma lui. Acesta trebuie sa o citeasca si abia apoi sa o semneze, caci unii dintre angajatorii din tara noastra fac aceste foi in alb si le dau spre semnare. De aceea, angajatii trebuie sa stie exact ce semneaza, iar cand primesc o astfel de foaie in alb pentru a o semna, recomandarea este sa refuze categoric. Atunci cand un angajator nu respecta obligatia de a intocmi o fisa de instruire SSM pentru fiecare angajat, acesta poate fi sanctionat cu amenzi cuprinse intre 4000 si 8000 de lei.

Tot in cadrul SSM este cuprinsa si obligatia angajatorului de a dota personalul din firma lui cu echipament individual de protectie, conform normelor in vigoare. Acest echipament individual de protectie are rolul de a-l feri pe muncitor de unele accidente ce pot avea loc in campul muncii. In cazul nerespectarii acestui lucru, amenzile pe care le poate primi angajatorul sunt putin mai mari, ele fiind cuprinse intre 5000 si 10000 de lei.

Tot normele de instruire in ceea ce priveste SSM il obliga pe angajator sa aiba una sau mai multe truse de prim ajutor in firma, deoarece aceasta poate fi benefica, mai ales in cazul accidentelor usoare, cum sunt ranile mici sau alte accidente de munca de amploare mica. Si atentie, obligatiile ce tin de muncitor din punct de vedere al SSM, trebuiesc mentionate atat in fisa individuala de instructaj, cat si in fisa postului. Si asta este obligatorie, chiar si atunci cand postul respectiv pe care il detine muncitorul nu ridica niste probleme foarte mari!

Legea civila spune ca angajatorul raspunde patrimonial atunci cand un angajat din firma sa are parte de un accident in campul muncii sau chiar o boala profesionala, asa ca acesta este obligat sa ii asigure muncitorului toate conditiile necesare pentru desfasurarea muncii intr-un mediu sanatos. Tot in cadrul securitatii si sanatatii in munca gasim scris si faptul ca in orice vehicul al unei firme trebuie sa exista macar o jacheta de avertizare cu benzi reflectorizante. Cat despre echipamentul individual de protectie, SSM spune ca acesta nu trebuie acordat gratuit numai personalului care isi desfasoara activitatea in incinta unei firme, ci si celor care viziteaza firma respectiva.
Toate cele enumerate mai sus ar trebui sa fie respectate de catre toti angajatorii din tara noastra care isi respecta angajatii, caci numai astfel accidentele in cadrul muncii pot fi inlaturate si munca se poate desfasura in niste conditii bune. Si bineinteles, toate acestea tin de bunul mers al unei firme!