Panoul solar termic este un dispozitiv care recupereaza energia din lumina solara si o transforma in caldura. Aceasta tehnologie a fost utilizata pentru prima data in 1615, in special prin intermediul pompei solare a lui Salomon de Caus. In secolele urmatoare, tehnica a fost imbunatatita, iar primul incalzitor solar de apa a fost dezvoltat in 1910, in California. Interesul pentru energia termica solara a crescut in anii 2000. Intr-adevar, in unele tari au fost demarate proiecte industriale la scara larga bazate pe energia termica solara.
Este important de retinut ca nu toate panourile solare utilizeaza aceleasi metode de producere a energiei. Pe de o parte, exista cei care folosesc caldura. Pe de alta parte, exista panouri solare fotovoltaice. Aceste doua tipuri de panouri sunt diferite prin faptul ca primul utilizeaza caldura, iar al doilea utilizeaza lumina solara.
Instalarea unui sistem fotovoltaic adauga valoare unei proprietati.
Autoconsumul devine din ce in ce mai important. Sistemele fotovoltaice reprezinta un raspuns la cresterea rapida a pretului energiei electrice. Aparitia sistemului aerovoltaic, care combina energia fotovoltaica cu incalzirea apei calde, ofera noi perspective si beneficiaza de un credit fiscal. Si trebuie însă subliniat faptul că aceasta va crește valoarea proprietății. Numeroase ajutoare si subventii sunt disponibile pentru a ajuta clientii sa reduca bugetul necesar pentru instalarea panourilor fotovoltaice.
Rentabilitatea productiei de energie electrica este din ce in ce mai importanta.
Cu o putere si un randament din ce in ce mai mari, energia fotovoltaica face pasi mari spre autoconsumul de energie. Cele mai noi module fotovoltaice sunt robuste si necesita putina intretinere, la fel ca si pompele solare de caldura. O instalatie solara este un sistem extrem de fiabil si rezistent la toate fluctuatiile de caldura. Cu ajutorul tiglei fotovoltaice, chiar si cladirile istorice pot fi echipate cu tehnologie solara.
Avantajele energiei fotovoltaice asupra bugetukui
Asigurandu-si productia si consumul de energie electrica proprie, tot mai multe gospodarii se orienteaza catre autoconsumul solar. Acest sistem este incurajat de stat si le permite sa isi reduca facturile de energie si sa vanda surplusul de energie electrica in retea. Sistemul este impus de catre guvern diferitilor furnizori de energie.
O instalatie fotovoltaica este o investitie din ce in ce mai profitabila, cu randamente care se imbunatatesc in mod clar. Impartit la 2 in 5 ani, tariful pentru instalatii promite o amortizare din ce in ce mai rapida. Cu conditia ca puterea de productie sa nu depaseasca 3 kwp, venitul este scutit de impozit cu o cota redusa de TVA (10%).
Fara emisii de gaze cu efect de sera sau poluanti.
- O mai buna conservare a resurselor naturale prin materii prime abundente si reciclabile.
- Un rol major in evolutia unei lumi mai ecologice.
Cu numeroase avantaje, energia fotovoltaica ofera o solutie interesanta pentru a castiga in confort si economie, respectand in acelasi timp mediul inconjurator. Progresele promitatoare ale cercetarii in acest domeniu indica un progres in domeniul bateriilor cu costuri reduse si capacitati sporite. Acest lucru inseamna ca tot mai multi clienti vor putea beneficia de aceasta energie a viitorului, zi si noapte.
Ce impact au centralele termice asupra mediului?
Cenusa contine particule cunoscute sub numele de PM 2,5, care sunt particule de 2,5 microni sau mai putin in diametru. Aceste particule sunt periculoase pentru oameni, deoarece sunt suficient de mici pentru a intra in plamani si a provoca probleme respiratorii. Orasele din intreaga lume inregistreaza niveluri ridicate de PM 2,5 prin accese frecvente de smog, iar problema este semnificativ mai grava in Asia, unde nivelurile pot ajunge cu usurinta de pana la 10-20 de ori limita zilnica de siguranta recomandata si de peste 5 ori limita de siguranta. pentru o expunere de timp limitat.
Poluarea termica este una dintre cele mai mari probleme ale mediului local. Atunci cand apa dintr-o centrala electrica nu mai este utilizabila, este adesea descarcata intr-o cale navigabila locala. Aceasta apa uzata are in general o temperatura mai mare decat cea naturala locala, astfel incat poate creste temperatura apei, ceea ce la randul sau poate avea un impact negativ asupra ecosistemului local. In plus, aceasta apa uzata contine adesea metale si metaloizi care s-au dizolvat – cum ar fi borul, arsenul si mercurul – care pot afecta si echilibrul ecosistemului local.
Cu toate acestea, nu doar deversarea apei afecteaza mediul local. Chiar daca cenusa este evacuata printr-un cos, efectele degajarii acesteia pot patrunde in mediul local din apropierea centralei electrice. Desi cenusa in sine poate fi problematica, adesea ceea ce este continut in cenusa afecteaza ecosistemul local. Cenusa evacuata poate contine din nou ioni metalici care pot scapa in ecosistemul local, dar poate contine si nuclizi radioactivi (radionuclizi). In timp ce o multime de radionuclizi raman in centrala electrica, unii pot scapa si, deoarece sunt radioactivi, pot afecta multe aspecte ale mediului local – de la caile navigabile, la sol, vegetatie si orice om si animale care traiesc in vecinatatea uzinei.