In general, constructiile se ocupa cu proiectarea, executia, intretinerea si exploatarea unor lucrari de infrastructura, in care se adapostesc si isi desfasoara activitatea oamenii, adaptandu-se la mediul geografic in care sunt amplasate.
Constructiile se clasifica in doua mari categorii: cladiri si constructii ingineresti. La randul lor, cladirile sunt de mai multe tipuri: civile, industriale si zootehnice. Cladirile civile sunt cele care adapostesc oameni si care servesc pentru locuit, activitati social-culturale, invatamant, cultura, sport si multe alte activitati.
Toate contructiile civile sunt influentate de mai multi factori, care trebuie sa satisfaca mai multe cerinte ce stau la baza conceptiei, proiectarii si executiei lor. Acestea sunt: omul, activitatea omeneasca si natura. Primul factor si cel mai important de care trebuie tinut cont, omul, este cel care impune gradul si conditiile de confort necesare traiului si desfasurarii activitatii sale in conditii cat mai bune a activitatii sale.
Alte conditii care trebuie indeplinite pentru conditii mai bune de confort sunt conditiile de temperatura, cele de umiditate si zgomot, si toate acestea depind si de ce fel de activitate desfasoara omul in constructii. Cel de al doilea factor, activitatea omeneasca, este cea care impune alcatuirea din punct de vedere functional al unei constructii care sa satisfaca cerintele care se cer pentru desfasurarea activitatilor respective.
Astfel, o constructie pentru locuit se concepe diferit fata de una destinata productiilor de automobile. Factorul natural este cel care rezulta din interactiunea constructie-mediu si se refera la toate fenomenele naturale ce sunt active si des intalnite in zona respective, in care se construieste.
Instalatiile folosite in constructiile civile sunt instalatiile electrice de joasa tensiune, sanitare si de gaze. Materialele necesare se gasesc pe site-ul tehnovest. Amplasarea si executarea acestor tipuri de instalatii tehnovest se va face de catre specialistii din domeniile respective, deoarece se fac dupa un plan bine stabilit care prevede masuratori si calcule exacte in acest scop.
La instalatiile electrice care se vor executa in cladirile civile se fac proiecte cu privire la: calcul iluminat, memoriu justificativ, breviar de calcul, planuri de amplasare aparate electrice, schema tablourilor electrice care trebuie montate in cladire, si planul pentru prizele de impamantare si paratraznete.
Instalatiile sanitare, cele de gaze si de incalzire centralizata sunt proiectate si executate dupa standarde mari de calitate, pentru a satisface nevoile de confort ale celor ce locuiesc in acele cladiri. In cladirile construite din lemn, instalatiile electrice folosite sunt unele speciale.
In aceste cazuri, ele trebuie facute de catre personalul autorizat care cunoaste prevederile normativelor si prescriptiile tehnice din domeniu. Riscul in asemenea cazuri este foarte mare si remedierea unor astfel de instalatii este imposibila.
In acest scop sunt prevazute si unele masuri de protectie: circuitele electrice precum si bransamentele, sunt protejate prin intrerupatoare automate la curent diferential de 30 mA respectiv 300 mA. Odata respectate aceste norme putem spune ca instalatiile folosite in cladiri sunt de mare ajutor si sigure.