O hernie de disc (prolaps de disc) nu este neobisnuita, acesta putand afecta aproape pe oricine. Apare cel mai frecvent la persoanele de 30 pana la 50 de ani, pe de o parte la persoanele care stau mult, fac sport putin sau deloc si, pe de alta parte, la cei care ridica sarcini grele in fiecare zi. Dar nici tinerii si sportivii nu sunt neaparat crutati.
Leziunile discurilor intervertebrale pot aparea oriunde in coloana vertebrala. In cele mai multe cazuri, coloana lombara este afectata, deoarece aici presiunea este cea mai mare. Hernia de disc este de aproximativ 100 de ori mai frecventa decat in coloana cervicala, unde boala apare mai des intre 40 si 60 de ani. Leziunile discurilor intervertebrale ale vertebrelor toracice sunt extrem de rare (0,1 pana la 3% din cazuri).
Discurile intervertebrale actioneaza de obicei ca un fel de amortizor, care este responsabil pentru mobilitatea coloanei vertebrale. O hernie de disc apare atunci cand nucleul gelatinos moale (nucleus pulposus) al discului intervertebral, care se afla ca un tampon intre corpurile vertebrale individuale si este tinut de un inel de cartilaj fibros (anulus fibrosus), aluneca. Procedand astfel, miezul gelatinos isi paraseste locul initial prin spargerea invelisului fibros si apasarea pe tesutul vecin. Daca acest lucru se face lateral sau inapoi, radacinile nervoase pot fi stranse.
In cazul unei proeminente de disc intervertebral (protruzie de disc), discul intervertebral se deplaseaza si el spre exterior, dar inelul fibros nu se rupe. Cand parti ale nucleului gelatinos se desprind si se scurg in canalul spinal, este cunoscuta sub denumirea de sechestrare a discului intervertebral.
Simptomele pot fi foarte diferite in functie de severitatea, forma si forma unei hernie de disc si de cerintele anatomice individuale, cum ar fi dimensiunea canalului spinal. Unele incidente trec complet neobservate de pacient. Alte incidente pot fi insotite de simptome severe de iritatie sub forma de durere sau simptome de deteriorare precum amorteala sau paralizie sau, in cazuri foarte severe, tulburari ale vezicii urinare si rectale. La persoanele in varsta, cele mai multe dureri acute sunt cauzate de modificarile pozitiei unei hernie de disc existente.
O hernie de disc este cauzata de procesul natural de imbatranire (degenerare) a tesutului conjunctiv si permanent incorecta si/sau supraincarcare a coloanei vertebrale. Elasticitatea discurilor intervertebrale scade pe parcursul vietii. Motivul pentru aceasta este capacitatea redusa a miezului gelatinos de a stoca apa de la varsta de 20 de ani. Daca inelul de fibre devine apoi permeabil si crapat, exista riscul ca discul intervertebral sa alunece, sa fie presat din inelul de fibre si sa apese pe radacina nervoasa.
Factorii declansatori includ obezitatea, postura proasta, munca fizica grea, miscarile sacadate si sporturile in care coloana vertebrala este zguduita (de exemplu, calarie, ciclism montan) sau rasucita (tenis, squash). Leziunile si accidentele, precum si dezechilibrele congenitale sunt mai putin responsabile pentru astfel de leziuni ale coloanei vertebrale.
Din fericire exista tratament hernie de disc, iar in cele mai multe cazuri pacientul poate fi ajutat sa devina lipsit de simptome fara interventie chirurgicala.
Simptomele herniei de disc
Un disc alunecat este atunci cand o perna moale de tesut intre oasele coloanei vertebrale se impinge in afara. Este dureros daca apasa pe nervi. De obicei, se imbunatateste incet, cu odihna, exercitii usoare si calmante.
– dureri de spate inferioare
– amorteala sau furnicaturi in umeri, spate, brate, maini, picioare sau picioare
– dureri de gat
– probleme la indoirea sau indreptarea spatelui
– slabiciune musculara
– durere in fese, solduri sau picioare daca discul apasa pe nervul sciatic ( sciatica )
Nu toate discurile alunecate provoaca simptome. Multi oameni nu vor sti niciodata ca au probleme cu un disc.
Alte cauze ale durerilor de spate
Uneori, durerea poate fi rezultatul unei leziuni, cum ar fi o entorsa sau o incordare , dar adesea nu exista un motiv evident. Durerea de spate este rareori cauzata de ceva grav.
Cum poti calma singur durerea de la un disc tasat
Pastrati-va activ
Daca durerea este foarte puternica, poate fi necesar sa va odihniti la inceput. Dar incepeti exercitiile usoare cat de curand puteti – va va ajuta sa va imbunatatiti mai repede. Tipul de exercitiu nu este important, doar creste-ti treptat nivelul de activitate.
Luati analgezice
Alte analgezice, cum ar fi ibuprofenul si paracetamolul. Paracetamolul singur nu este recomandat pentru durerile de spate.
Luati-le in mod regulat (pana la cantitatea zilnica recomandata), mai degraba decat doar atunci cand durerea este deosebit de grava. Acest lucru va va ajuta sa continuati sa va miscati.
Un farmacist poate ajuta cu un disc alunecat
Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) precum ibuprofenul nu sunt potrivite pentru toata lumea. Vorbeste cu un farmacist daca nu esti sigur. Analgezicele mai puternice care contin codeina pot ajuta la durerea care tocmai a inceput. Dar aceste tipuri de analgezice pot provoca dependenta si ar trebui folosite doar cateva zile.