Importanta iluminarii in bucatarie

Importanta iluminarii in bucatarie

Asa cum am mai spus, fiecare camera a casei necesita un alt tip de iluminare. In cazul bucatariei, este important ca lumina sa fie puternica si distribuita uniform. In caz contrar, nu va exista o vizibilitate buna si va fi imposibil sa se indeplineasca sarcinile de zi cu zi corect si in siguranta.

Prin urmare, iluminarea calda si slaba nu este recomandata. Acest tip de lumina va fi rezervat pentru camere, cum ar fi camera de zi, dormitoare sau hol. In ceea ce priveste alte camere ale casei, gusturile fiecarei persoane joaca un rol fundamental. Pe de alta parte, in bucatarie ar trebui sa existe intotdeauna lumina puternica si clara.

Acum ca stim care sunt principalele caracteristici ale iluminatului de bucatarie, sa ne adancim putin mai adanc in elementele de lumina care ar trebui sa fie prezente.

Nu trebuie sa instalati toate cele pe care le vom discuta mai jos. Alegeti doar cele care se potrivesc cel mai bine formei si dimensiunii bucatariei dv.

Lampile nu sunt cea mai buna optiune

Bucataria este un spatiu in care este practic imposibil sa nu acumulezi grasime. De aceea, peretii sai sunt intotdeauna captusiti cu placi. Din acelasi motiv, instalarea lampilor nu este recomandata.

Odata cu trecerea timpului, grasimea se va acumula in ele si va trebui sa investesti timp considerabil in curatarea lor. Daca nu doriti sa curatati in mod constant, cea mai buna optiune este sa alegeti un alt tip de iluminat. Domicilio este locul in care puteti gasi mai multe tipuri de corpuri de iluminat.

Aici va spunem care sunt cele mai recomandate elemente. Dupa cum veti vedea, exista multe tipuri de iluminat mai curat.

Tipuri de iluminat: spoturi luminoase sau bare de lumina

Cele mai recomandate tipuri de iluminat pentru bucatarie sunt spoturile luminoase sau barele de lumina. Ambele elemente ofera o lumina puternica si bine distribuita in intreaga camera. In plus, acestea sunt usor de curatat si au o durata lunga de viata. Cand vine momentul sa le reinnoiti, o puteti face cu usurinta.

Barele de lumina pot fi vizibile sau cu un protector. Alegerea unuia sau altuia va depinde de gustul tau si de estetica bucatariei. Singurul lucru pe care il recomandam este ca, in cazul in care alegeti protectorul, acesta sa fie transparent sau o culoare deschisa. In caz contrar, va elimina multa lumina si va inrautati vizibilitatea.

Bare de lumina in dulapuri

Zona care ar trebui sa fie mai bine luminata este blatul din bucatarie. Pe de alta parte, in multe cazuri, este opusul. Asezandu-ne in fata blatului de lucru din bucatarie, acoperim lumina si ajungem sa gatim orbeste. Aceasta este o mare greseala, deoarece poate duce la probleme de securitate.

Pentru ca acest lucru sa nu se intample, cel mai bine este sa orientati blatul spre lumina. Daca acest lucru nu este posibil, o optiune buna este instalarea barelor de lumina. Acestea sunt bare similare cu cele ale plafonului, dar de dimensiuni reduse si cu un comutator mic. Acestea sunt plasate in partea de jos a dulapului si ofera o iluminare puternica.

Cum sa economisesti utilizand iluminatul cat mai eficient?

Becurile cu consum redus de energie imita becurile traditionale, asa ca, daca preferati o anumita culoare, ar trebui sa existe o potrivire stransa cu noul iluminat eficient din punct de vedere energetic.

Becurile „alb moale” sau „alb cald” ofera o stralucire confortabila, care este cea mai buna pentru iluminatul general al gospodariei, in timp ce „alb rece” sau „alb pur” sunt ideale pentru spatiile de birou sau orice zona care necesita o vedere clara.

Indicele de redare a culorii (CRI) al unui bec va arata cat de bine va ilumina un bec o culoare aleasa. Doua becuri pot avea aceeasi culoare, dar becul cu un CRI mai mare va afisa culorile mai precis decat celalalt.

Ambalajul becului va indica CRI alaturi de valoarea lumenului. Un CRI de 80 sau mai mult este potrivit pentru majoritatea sarcinilor casnice.

Stingeti intotdeauna luminile cand parasiti o camera. Cel mai rapid mod de a incepe sa economisiti este sa va amintiti sa stingeti luminile atunci cand nu aveti nevoie de ele. Gospodaria tipica ar putea economisi aproape 20 de lire sterline pe an doar stingand luminile cand parasiti camera.

Fiti constienti de cate lumini aveti aprinse intr-o camera. Daca ai lumina principala aprinsa, ai nevoie si de lampa aprinsa?

Aranjati intrerupatoarele de lumina astfel incat sa fie usor sa le opriti, de exemplu, plasati intrerupatoarele pentru camere la usa.

Folositi senzori sau temporizatoare pe luminile externe, astfel incat acestea sa fie aprinse numai atunci cand trebuie.

Luati in considerare utilizarea unor abajururi sau accesorii transparente, deoarece un abajur intunecat poate absorbi o parte din lumina pe care o emite un bec.

Asigurati-va ca curatati in mod regulat orice abajur sau armatura pentru a creste impactul luminii.


Leave a Reply