Principalii pasi in repararea unei piese de mobilier

mobilaRemedierea unei defectiuni la o piesa de mobilier, a unei placi de parchet sau a unui toc de usa nu ar trebui sa constituie o problema, atunci cand ai putin timp, rabdare si uneltele potrivite.
Primul pas pe care trebuie sa-l faci, inainte de a aplica orice solutie, este sa pregatesti suprafata pe care o ai de remediat si pe care urmeaza sa aplici chitul de umplutura pentru lemn. Spre exemplu, acest lucru poate insemna indepartarea oricaror aschii desprinse ori vopseaua scorojita. Razuiti apoi usor orice margini aspre si suprafetele din imediata vecinatate a portiunii pe care o aveti de reparat. Indepartati apoi, prin aspirare sau suflare, orice urma de praf sau rumegus. In cazul in care folositi o carpa umezita, asteptati ca suprafata sa se usuce bine, inainte de a trece la o noua etapa de lucru.

Aplicati apoi chit pentru lemn de umplutura, cu ajutorul unui spaclu special. Incepeti dinspre marginea suprafetei deteriorate spre centrul acesteia. Umpleti toate golurile crapaturii, asigurandu-va ca nu puneti chit in exces, apoi neteziti suprafata cu ajutorul aceluiasi cutit special.

Se lasa la uscat chitul de umplutura pentru lemn, atat timp cat este necesar, acesta variind, de obicei, in functie de grosimea stratului si cantiatea aplicata. In functie de adancimea crapaturii sau scobiturii pe care o avem de remediat, timpul de uscare poate varia de la 15 minute la opt ore. Odata ce chitul s-a uscat, frecati usor suprafata, pana ce aceasta devine uniforma, la un nivel apropiat cu marginile produslui din lemn. Cea mai buna proba esta sa atingeti cu mana suprafata umpluta si restul materialului, pentru a va asigura ca diferenta dintre cele doua este putin sesizabila.

Dupa ce ati frecat suprafata de lucru pana ce aceasta devine extrem de fina, aplicati produsele de finisaj, in functie de situatie. In cele mai multe cazuri, diferenta de nivel dintre portiunile initiale si cele remediate este insesizabila. Prin urmare, daca ati lucrat pe o suprafata vopsita in alb, finisajul nu va insemna altceva decat aplicarea unei vopsele albe peste zona remediata, in aceeasi nuanta.

Piesele lacuite sunt ceva mai dificil de remediat. Pentru a fi cat mai siguri ca zonele afectate se potrivesc cu restul, puteti tampona usor cu lac zona pe care ati aplicat chitul de umplutura, pentru a vedea cum se comporta. Asteptati sa se usuce, apoi testate din nou lacul, pentru a vedea cum arata. In functie de rezultat, puteti alege fie sa indepartati lacul si sa aplicati o nuanta diferita, fie procedati la aplicarea in continuare a lacului folosit, cu singura grija ca acesta sa fie la aceeasi nuanta si in straturile adecvate, pentru o buna uniformizare.