Daca vrei sa inveti cum sa promovezi un site, cauta top cursuri de marketing si vei vedea ca printre cele mai importante detalii de mentionat se numara si protectia datelor, subiect despre care vom discuta azi.
Iti recomandam sa iei la cunostinta toate aceste informatii inainte de demara o campanie de promovare online pentru a te asigura ca esti promovat corect sau ca iti promovezi clientii corect pentru a evita penalizarile nedorite care uneori pot fi foarte mari.
Regulament
In general, legile privind protectia consumatorilor se aplica in mod egal activitatilor online si offline/ Cu toate acestea, exista intrebari cu privire la care se aplica legile jurisdictiei si care sunt agentiile de reglementare care detin autoritati de executare asupra activitatii transfrontaliere.
Ca si in cazul publicitatii offline, participantii din industrie au intreprins numeroase eforturi pentru a-si autoregla si dezvolta standarde industriale sau coduri de conduita. Mai multe organizatii din industria publicitara din Statele Unite au publicat in comun principiile de autoreglementare pentru publicitatea comportamentala online pe baza standardelor propuse de FTC in 2009.
Asociatiile europene de anunturi publicate au publicat un document similar in 2011. Principiile primare ale ambelor documente includ controlul consumatorilor asupra transferului de date catre terti, securitatea datelor si consimtamantul pentru colectarea anumitor date de sanatate si financiare.
Niciun cadru nu penalizeaza incalcarile codurilor de conduita.
Confidentialitate si colectarea datelor
Regulamentul de confidentialitate poate solicita consimtamantul utilizatorilor inainte ca un agent de publicitate sa poata urmari utilizatorul sau sa comunice cu utilizatorul. Cu toate acestea, consimtamantul afirmativ (“opt in”) poate fi dificil si scump la obtinere. Participantii din industrie prefera adesea alte scheme de reglementare.
Diferitele jurisdictii au adoptat abordari diferite cu privire la problemele de confidentialitate cu publicitatea. Statele Unite au restrictii specifice privind urmarirea online a copiilor in Legea privind protectia vietii private a copiilor (COPPA) si FTC si-a extins recent interpretarea COPPA astfel incat sa includa necesitatea ca retelele publicitare sa obtina consimtamantul parintilor inainteurmari copii.
In caz contrar, Comisia federala pentru comert din S.U.A. sustine frecvent autoreglementarea industriei, desi din ce in ce mai mult a intreprins actiuni de punere in aplicare legate de confidentialitatea si securitatea online.
De asemenea, FTC impune consensul industriei cu privire la posibila legislatie care nu se aplica.
In schimb, “Directiva privind confidentialitatea si comunicatiile electronice” a Uniunii Europene limiteaza abilitatea site-urilor web de a utiliza datele consumatorilor mult mai cuprinzator. Restrictiile UE restrictioneaza vizarea de catre agentii de publicitate online; cercetatorii au estimat ca eficienta publicitatii online scade in medie cu aproximativ 65% in Europa fata de restul lumii.
Multe legi reglementeaza in mod specific modalitatile de difuzare a anunturilor online. De exemplu, publicitatea online difuzata prin e-mail este mai reglementata decat acelasi anunt difuzat prin anunturi banner. Printre alte restrictii, Actul CAN-SPAM al SUA din 2003 prevede ca orice e-mail comercial ofera un mecanism de opt-out.
In mod similar, publicitatea mobila este guvernata de Legea privind protectia consumatorilor telefonic din 1991 (TCPA), care (printre alte restrictii) necesita inscrierea utilizatorilor inainte de a trimite publicitatea prin mesaje text.