Semanatul mazarei: cand si cum?

Read More
Semanatul mazarei cand si cum

Mazarea are o imagine primavaratica, probabil pentru ca ne place sa o mancam intr-un recipient cu legume noi sau datorita gustului lor usor dulceag, atat de fraged in gura. Unele varietati se consuma pentru seminte, mazarea, altele, mangetout, se consuma cu pastaile lor.

In plus, in afara de varietatile pitice sau cu palete, trebuie distinse doua tipuri de mazare: cele cu seminte rotunde (sau netede), adaptate la cultivarea timpurie, in special in regiunile cu clima blanda, si cele cu seminte incretite, care sunt mai dulci, mai mari si raman fragede mai mult timp.

Cand sa semanam mazarea?

Mazarea rotunda (Pisum sativum), pentru cultivarea timpurie, se insamanteaza in octombrie-noiembrie si apoi din februarie pana in aprilie. Mazarea incretita se insamanteaza din februarie pana in iulie, cu variatii in functie de soi. Avem de exemplu, seminte mazare Bordias.

Cel mai bine este sa evitati sa semanati prea tarziu, deoarece acest lucru aduce prea multa caldura de vara la mazare. Timpul de germinare variaza intre 10 si 15 zile daca temperatura este cuprinsa intre 12 si 15°C, dar temperatura ideala pentru o crestere buna este de 18-23°C in timpul zilei si de 7-10°C noaptea.

In regiunile mai reci, desi frunzele de mazare pot rezista la ingheturi de -5 pana la -10°C, este posibil sa semanati intr-un tunel de plastic, care poate fi indepartat imediat ce mazarea este gata sa fie cultivata.

Desi mazarea poate creste in aproape orice tip de sol, ea prefera un sol usor, racoros si bine aerisit, la o adancime de cel putin 15 cm. Solurile acide, prea umede sau prea calcaroase nu vor da productii bune de mazare. Pe scurt, mazarea este dificil de semanat, deoarece conditiile ideale nu sunt usor de gasit: temperaturi blande, dar nici prea ridicate, umiditate, dar nici prea mare…

Cum sa semanam mazarea?

Semanati mazarea intr-un loc insorit din gradina, daca este posibil intr-un loc cald si cu un sol umed, care nu se usuca usor. La fel ca toate Fabaceele, mazarea stocheaza azotul din aer in radacini, astfel incat nu este necesar sa se aplice ingrasaminte cu azot.

Semanatul se face in randuri cu brazde distantate la 40 cm pentru mazarea pitica si la 60-80 cm cel putin pentru mazarea porumbarului, pentru a putea culege mai usor pastaile in momentul recoltarii (3 – 3 luni si jumatate de la semanat). Amestecati compostul cu solul din brazda.

Exista doua tehnici de insamantare: fie se pune cate o samanta la fiecare 2-3 cm, fie se pun 6-8 seminte in petice la fiecare 30 cm. Semintele trebuie ingropate la o adancime de 1,5 cm.

Instalati un grilaj, un spalier sau franghii chiar si pentru mazarea pitica ale carei tendoane trebuie fixate.

Cand mazarea are o inaltime de aproximativ zece centimetri, se taie pentru a asigura stabilitatea ei. De asemenea, acoperiti solul cu mulci pentru a-l mentine racoros, udati in mod regulat, dar nu prea mult pentru a nu satura solul cu apa, fara a uda frunzele, pentru a evita aparitia otravii.

Asigurati-va ca rotiti culturile de mazare, alternandu-le la fiecare 3 ani. Si semanati, de preferinta, intr-o zi cu luna crescatoare. In ceea ce priveste planul gradinii de legume, trebuie sa stiti ca, din punct de vedere al tovarasiei plantelor, mazarea va aprecia apropierea morcovilor, ridichilor, napilor sau cartofilor, dar va creste mai bine daca aliumele sunt departe (usturoi, salote, ceapa).

De ce sa mananci salata si legume?

Ei bine, se pare ca Popeye stia ceva. Nutrientii gasiti in spanac nu numai ca ajuta la construirea oaselor puternice, ci ajuta si la imbunatatirea performantei mitocondriilor – mici structuri din interiorul celulelor noastre care ajuta la producerea de energie, precum si la informarea si la puterea muschilor.

Salata romana contine doi nutrienti cheie in niveluri semnificative care ajuta la protejarea muschiului inimii: acid folic si fibre. S-a demonstrat ca nivelurile ridicate de acid folic ajuta la prevenirea accidentului vascular cerebral si a bolilor cardiovasculare.

Nivelurile ridicate de apa gasite in legumele din salata imbunatatesc hidratarea corpului nostru, care este necesara pentru tonul tineresc al pielii si diverse functii de baza ale corpului.

Puteti oferi salatelor o doza suplimentara de antioxidanti facandu-va propriile sosuri de salata pe baza de ulei si incluzand ierburi puternice precum busuioc, patrunjel, cimbru , coriandru, marar, rozmarin , oregano , usturoi si lamaie. Alegeti combinatiile de plante preferate, amestecati cu un ulei sanatos plus suc de lamaie sau otet si asezonati dupa gust.

Un exemplu de salata sanatoasa include rucola, busuioc, cimbru, usturoi, rosii cherry si seminte de floarea soarelui.

Adaugarea de ierburi proaspete contribuie in mare masura la imbunatatirea nutritiei dvs., deoarece multe sunt pline dens cu vitamine si diferiti fitonutrienti. Deoarece aceste vitamine si fitonutrienti sunt produse atat de intens, sunt deosebit de dense din punct de vedere nutritional, ceea ce inseamna ca sunt termogenice si pot ajuta la cresterea naturala a metabolismului.