Solutii inedite: dezinfectante pentru instrumentar medical

Daca in cazul suprafetelor de lucru si a saloanelor de spital curatenia si dezinfectia sunt extrem de importane, in cazul instrumentarului medical, aceasta operatiune putem spune ca este vitala. Astfel, trebuie tinut seama ca instrumentarul medical intra in contact direct cu pacientul, cu fluidele din corpul acestuia, incepand de la saliva, daca vorbim de aparate folosite in laboratoarele dentare, pana la sange, sucuri gastro-intestinale si alte secretii, in cazul salilor de operatii, in unitatile de primire a urgentelor sau in saloanele de terapie intensiva. In lipsa unei dezinfectii riguroase a instrumentarului, folosirea acestuia pe corpul pacientului poate duce la infectii grave, la transmiterea de boli si virusi contagiosi, cel mai mare fiind pericolul transmiterii virusului HIV sau hepatitelor si chiar decesul. Din acest motiv, operatiunea este una esentiala, in orice unitate medicala.

medicalNu in ultimul rand, dezinfectarea trebuie facuta si in cazul saloanelor de frumusete, de manichiura sau pedichiura, acolo unde instrumentarul folosit intra in contact direct cu pielea, existand si aici riscul sangerarii si, implicit, al infectiilor. Astfel, dincolo de curatenia zilnica si de bunele practici, vorbim despre sanatatea clientilor, care trebuie sa fie prioritara inaintea oricaror alte obiective ale unitatilor de acest gen.

Mai trebuie precizat ca dezinfectarea instrumentarului medical trebuie precedata de o buna curatare a acestuia, sub jet de apa si folosindu-se, de asemenea, o serie de solutii speciale. Desi multi confunda dezinfectarea cu sterilizarea instrumentarului, intre cele doua proceduri trebuie facuta o delimitare clara. Asfel, in vreme ce dezinfectarea urmareste in mod special minimalizarea sau eliminarea oricarui risc de raspandire a agentilor patogeni in mediul de lucru, sterilizarea presupune distrugerea tuturor microorganismelor si a sporilor raspanditi de acestea.

Dezinfectarea se realizeaza cu ajutorul unor solutii antiseptice, concentrate sau gata preparate, pentru folosirea ca atare sau in cuve speciale. Astfel, tehnologia a adus astazi pe piata solutii inedite pentru dezinfectarea instrumentarului medical, incepand de la sistemele de aspiratie a fluidelor, pana la cele pentru curatarea endoscoapelor si instrumentelor folosite in chirurgie. Aceste solutii folosesc combinatii inovative de enzime de cea mai buna calitate, realizand curatarea in profunzime a instrumentarului medical. Nu in ultimul rand, produsele protejeaza atat personalul manevrant, cat si mediul inconjurator, fiind compatibil cu materialele din care sunt fabricate instrumentele medicale.