In birou, in bucatarie sau in dormitor, etajerele sunt o parte esentiala a mobilierului si a decorului. Ca piesa de mobilier sau ca unitate de perete, acestea ofera spatiu de depozitare suplimentar, perfect pentru camerele mici. Dar cum alegi o etajera? Urmati sfaturile noastre de amenajare pentru a alege modelul ideal: ce dimensiune, ce material, ce metoda de fixare?
Definirea materialului, formei si culorii etajerei
Pentru a determina ce tip de etajera este potrivit pentru o anumita incapere, este recomandabil sa va uitati la material, forma si culoare:
- Un model din fier forjat sau din lemn invechit este alegerea ideala pentru o camera de zi clasica;
- un accesoriu de depozitare in culori pastelate este potrivit pentru o camera de copii;
- etajera geometrica, ca de exemplu o etajera triunghiulara sterk pe 4 nivele galben, cu fixari invizibile, este potrivit pentru un birou modern.
Forma etajerei determina, de asemenea, ceea ce poate contine. O etajera curbata este o alegere excelenta pentru carti. Pe de alta parte, o etajera de perete este perfecta pentru fotografii si bibelouri.
Luati in considerare rezistenta etajerei
Rezistenta etajerei depinde de obiectele pe care le va sustine. De exemplu, un model din lemn este bun pentru carti. Pentru cateva bibelouri, cel mai bine este sa alegeti un model mai delicat, cum ar fi un model din sticla sau rafturi montate pe perete cu fixari invizibile. Pe de alta parte, etajerele groase din otel sunt potrivite pentru un garaj.
Alegerea modelului de etajera
Exista diferite tipuri de rafturi din care puteti alege, dar cele mai frecvent utilizate sunt urmatoarele:
- Etajere cu rafturi suspendate: usor de instalat, se prezinta cel mai adesea sub forma unui raft fixat pe perete cu suporturi sau carlige. Ideal pentru bai si bucatarii, economiseste spatiu si pastreaza obiectele la indemana.
- Etajere cu fixare de perete: utilizate ca spatiu de depozitare sau de expunere pentru obiecte de colectie, trofee sau rame foto. Poate fi folosit si ca biblioteca. Pentru a instala mai multe rafturi de perete, este recomandabil sa le asezati simetric sau intr-un model esalonat.
- Etajere modulare: acest model ofera o mare varietate de combinatii care va permit sa va inventati propriile spatii de depozitare. Pentru o camera in stil contemporan, un raft modular este mai potrivit.
- Etajera cubica: poate adaposti haine, carti sau alte obiecte de uz casnic. Practic, estetic, solid si stabil, acest tip de raft este prevazut cu o tija pentru agatarea hainelor pe umerase.
- Etajera de depozitare: ocupa foarte putin spatiu si are o capacitate de depozitare acceptabila. Cu o capacitate maxima de incarcare de 5 kg per compartiment, acest tip poate fi utilizat in baie sau in bucatarie. Este stabil si durabil si usor de intretinut.
- Etajera de colt: este usor de instalat datorita autocolantelor sale cu doua fete. Acesta permite depozitarea in siguranta a obiectelor usoare.
Alegeti o etajera care este suficient de adanca
Pentru a va asigura ca etajera se potriveste perfect in interiorul., fie ca este vorba de camera de zi sau chiar de baie, este esential sa alegeti dimensiunile potrivite. Deci, cat de adanc ar trebui sa fie o etajera? Acest lucru depinde de utilizarea sa si de obiectele pe care doriti sa le depozitati pe el.
Sfaturi utile pentru a alege mobila din baie
Mobilierul de baie nu este doar ceva pe care il achizitionam pentru a ne organiza interiorul si a ne ascunde cosmeticele si accesoriile de infrumusetare. Este, de asemenea, o modalitate excelenta de a adauga confort interiorului, precum si de a-i evidentia designul sau chiar de a-l mari vizual. Totul depinde de rezultatele pe care dorim sa le obtinem.
De exemplu, putem opta pentru un salon de baie clasic si romantic sau poate o baie moderna si stilata, care ne va permite sa economisim timp si unde toate articolele necesare vor fi mereu la indemana.
Datorita conditiilor dintr-o baie tipica, adica umiditatea ridicata si fluctuatiile frecvente de temperatura, cel mai important lucru la care ar trebui sa fim atenti este calitatea mobilierului. Trebuie sa fie rezistent la umiditate, dar trebuie sa fie si fabricat din materiale cu densitate crescuta, astfel incat sa-si reduca absorbtia de apa.
Un astfel de mobilier nu se va delamina sau umfla intr-o camera fierbinte si umeda. Merita sa verificam daca mobilierul ales de noi a fost realizat cu ajutorul tehnologiilor moderne, de exemplu Aquasafe, care foloseste un adeziv special modificat cu agent antifungic pentru a intari structura fibroasa a mobilierului de baie. Utilizarea acestei tehnologii face ca mobilierul sa fie rezistent la mucegai.
Mobilierul incapator de dimensiunea potrivita va face folosirea baii noastre comoda si placuta. Trebuie sa ne masuram cu atentie interiorul pentru a decide unde sa plasam stalpii, blaturile, dulapurile suspendate. Sau ceramica inainte de a le cumpara.
Un alt factor de care trebuie sa luam in considerare este lasarea unui spatiu suficient intre anumite elemente pentru a asigura confortul utilizarii. Acest lucru este deosebit de important in cazul bailor mici.
Ar trebui sa incercam sa folosim fiecare centimetru liber al camerei, dar trebuie sa avem grija sa nu aglomeram prea mult interiorul. Este o idee buna sa alegeti mobilier suspendat, deoarece creeaza impresia ca camera este mai spatioasa.