Electric, un motor consta din doua componente care se deplaseaza una fata de cealalta si care formeaza impreuna un circuit magnetic . Motoarele electrice pot sa aiba mai multe tipuri de rotatii, asa cum sunt cele 1400 RPM.
Iata din ce sunt compuse motoarele electrice:
Magneti de camp
Aceasta parte creeaza un camp magnetic care trece prin armatura. Este, de obicei, un set de electro magneti care inconjoara rotorul, constand din infasurari de sarma pe un miez de fier feromagnetic care ghideaza campul magnetic. Alternativ, poate fi unul sau mai multi magneti permanenti .
Armatura
Aceasta este partea prin care curge curentul electric care dezvolta forta. La fel ca bobinele de camp, este format din infasurari de sarma pe un miez feromagnetic . Cand curentul electric trece prin fir, campul magnetic din magnetul campului exercita o forta asupra acestuia, numita forta Lorentz , rotind rotorul.
Una dintre aceste componente este montata pe stator , partea stationara a motorului atasata la cadru, cealalta este pe rotor , partea care se roteste. Magnetul de camp este de obicei pe stator si armatura pe rotor, dar in unele tipuri de motoare acestea sunt inversate.
Rotor
Intr-un motor electric, partea mobila este rotorul, care roteste arborele pentru a furniza puterea mecanica. Rotorul are de obicei conductori asezati in el care transporta curenti, pe care campul magnetic al statorului exercita forta pentru a roti arborele. Alternativ, unii rotori poarta magneti permanenti, iar statorul tine conductorii.
Trebuie sa existe un spatiu de aer intre stator si rotor pentru a se putea roti. Latimea decalajului are un efect semnificativ asupra caracteristicilor electrice ale motorului. In general, este facut cat mai mic posibil, deoarece un decalaj mare are un puternic efect negativ asupra performantei. Este principala sursa a factorului de putere scazut la care functioneaza motoarele. Curentul de magnetizare creste si factorul de putere scade odata cu decalajul de aer, deci decalajele inguste sunt mai bune. Lacunele foarte mici pot pune probleme mecanice pe langa zgomot si pierderi.
Rulmenti
Rotorul este sustinut de rulmenti , care permit rotorului sa se intoarca pe axa sa. Rulmentii sunt la randul lor sustinuti de carcasa motorului. Arborele motorului se extinde prin lagare pana la exteriorul motorului, unde se aplica sarcina. Deoarece fortele sarcinii sunt exercitate dincolo de lagarul exterior, se spune ca sarcina este depasita .
Stator
Statorul este partea stationara a circuitului electromagnetic al motorului care inconjoara rotorul si consta, de obicei, din magnetii de camp , care sunt fie electro- magneti constand din infasurari de sarma in jurul unui miez de fier feromagnetic sau magneti permanenti . Creeaza un camp magnetic care trece prin armatura rotorului, exercitand forta asupra infasurarilor. Miezul statorului este alcatuit din multe foi metalice subtiri care sunt izolate unele de altele, numite laminari. Laminarile sunt utilizate pentru a reduce pierderile de energie care ar rezulta daca s-ar folosi un miez solid. Motoarele ambalate cu rasina, utilizate la masinile de spalat si aparatele de aer conditionat, utilizeaza proprietatile de amortizare ale rasinii (plasticului) pentru a reduce zgomotul si vibratiile. Aceste motoare completincapsulati statorul in plastic .
Infasurari
Infasurarile sunt fire care sunt asezate in bobine, de obicei infasurate in jurul unui miez magnetic laminat din fier moale, astfel incat sa formeze poli magnetici atunci cand sunt alimentati cu curent.
Masinile electrice se prezinta in doua configuratii de baza ale polului magnetic: configuratii de pol salient si nonsalient. In masina cu pol salient , miezurile feromagnetice de pe rotor si stator au proiectii numite poli orientati unul catre celalalt, cu un fir infasurat in jurul fiecarui pol sub fata polului, care devin poli nordici sau sudici ai campului magnetic atunci cand curentul curge prin fir .
In masina cu pol nesalient sau cu camp distribuit sau cu rotor rotund, miezul feromagnetic nu are poli proeminenti, ci este un cilindru neted, cu infasurarile distribuite uniform in fante in jurul circumferintei. Curentul alternativ din infasurari creeaza poli in miez care se rotesc continuu. Un motor cu pol are o infasurare in jurul unei parti a polului care intarzie faza campului magnetic pentru acel pol.
Unele motoare au conductori care constau din metal mai gros, cum ar fi bare sau foi de metal, de obicei cupru , alternativ aluminiu. Acestea sunt alimentate de obicei prin inductie electromagnetica .
Comutator
Un comutator este un comutator electric rotativ in unele motoare care furnizeaza curent rotorului. Este format dintr-un cilindru compus din mai multe segmente de contact metalice pe armatura rotativa a masinii.
Doua sau mai multe contacte electrice numite „ perii ” realizate dintr-un material moale conductiv, cum ar fi presa de carbon impotriva comutatorului, facand contact cu alunecarea cu segmente succesive ale comutatorului pe masura ce se roteste, alimentand curentul rotorului.
Infasurarile de pe rotor sunt conectate la segmentele comutatorului. Comutatorul inverseaza periodic curentul in infasurarile rotorului cu fiecare jumatate de rotatie (180 °), astfel incat cuplul pe care campul magnetic al statorului il exercita asupra rotorului este intotdeauna in aceeasi directie.