Certificarea diferitelor sisteme de management este o tendinta ascendenta in randul companiilor. Ei cauta sa se bucure de beneficiile certificarii, care sunt vitale pentru consolidarea oportunitatilor de tranzactionare si gestionare ale companiei. Cunosti tipurile de certificate ISO pentru care poti opta?
Certificarea sistemelor de management
Certificatele sunt documente care recunosc veridicitatea unui fapt. In acest caz, avem de-a face cu certificarea ISO, acestea garanteaza in mod fiabil ca este indeplinit un anumit standard ISO, ca standardele sunt implementate corect.
Atunci cand o companie are certificarile relevante, aceasta difera de concurenta din acelasi sector. Aceste certificate sunt dovada ca ne confruntam cu o companie competenta si de incredere, astfel incat cifra de afaceri va fi afectata pozitiv.
Existenta certificatelor ISO sau a altor certificate permite companiilor sa realizeze strategii mai competitive si mai ambitioase. Aceasta inseamna ca societatea, in general, si economia in special, beneficiaza de pe urma acestui impuls.
Beneficiile certificarii
Beneficiile derivate din detinerea documentelor certificate ale standardelor ISO sunt vazute in diferite domenii: pentru clienti, in cadrul companiei in sine sau pe piata in ansamblu.
✦ Imbunatatirea imaginii care este proiectata catre clienti si societate in ansamblu.
✦ Productivitatea procesului de productie este in crestere, deoarece este orientat spre imbunatatirea continua.
✦ Cresterea increderii in mediul companiei: clienti, furnizori, administratii publice.
✦ Simplificarea procesului decizional, atat in ceea ce priveste continutul, cat si timpul dedicat acestei sarcini.
✦ Companiile care au certificarile relevante, achizitioneaza caracteristica unei companii fiabile si independente.
✦ Cresterea cifrei de afaceri derivate din toate beneficiile anterioare si prestigiul dobandit prin detinerea certificatului ISO. Afla aici mai multe despre certficari de la siteul ISO 9001.
In functie de nevoile unei companii, vei fi interesat sa detii un certificat intr-un standard sau altul. Desi certificatele ISO sunt cele mai cunoscute, exista multe certificari in diferite domenii. Cele care sunt comune tuturor companiilor, indiferent de piata in care opereaza, sunt cele pe care le vom vedea mai jos.
Trebuie amintit faptul ca certificatele de standarde ISO sunt complet voluntare, companiile sunt cele care decid sa obtina titlurile standardului ISO pentru a demonstra adaptarea lor la nevoile si schimbarile care apar pe piete. Este o modalitate prin care acestea sunt mai apreciate in sectorul lor.
Certificate ISO de management al calitatii
Certificat ISO 9001: celebrul standard ISO 9001 este responsabil pentru stabilirea liniilor directoare pe care trebuie sa le indeplineasca un sistem de management al calitatii.
Acest certificat al familiei ISO 9000 garanteaza ca compania se angajeaza sa mentina standardele de calitate in conformitate cu standardul. In acest fel, bunurile sau serviciile vor avea teste care sa certifice calitatea productiei si un proces de productie orientat spre imbunatatire continua.
Certificate ISO de management de mediu
Certificat ISO 14001: aceasta certificare garanteaza implementarea corecta a Sistemului de Management de Mediu.
Interesul pentru ingrijirea si respectarea mediului a crescut de-a lungul anilor din cauza incidentei schimbarilor climatice. Detinerea certificatului ISO 14001 demonstreaza angajamentul pe care o companie il are fata de mediu, incearca sa il respecte si sa minimizeze impactul activitatii sale productive asupra acestuia.
Ce este procesul de standardizare?
Fiecare organism membru care are un interes in activitatea unui comitet are dreptul de a fi membru al respectivului comitet. Standardele sunt atinse prin consens, fiecare organizatie membra reprezentand interesele vanzatorilor, producatorilor, consumatorilor, profesionistilor si guvernului tarii sale.
Fiecare standard trece printr-un proces in sase etape inainte de a fi publicat ca standard ISO. Prima etapa este etapa propunerii in care este determinata necesitatea unui standard si sunt identificati membrii care sunt dispusi sa lucreze la acesta. Standardele intra apoi in etapa pregatitoare in care este elaborat un proiect de lucru al standardului.
Cand proiectul de lucru este finalizat, acesta intra in etapa de comitet si este trimis pentru comentarii pana cand se ajunge la un consens. Rezultatul acestei etape este Proiectul Standardului International (DIS). DIS intra apoi in etapa de ancheta, unde este vehiculat intre toate organele membre si apoi votat.
Daca un DIS nu primeste 75% din voturi, se intoarce la etapele inferioare si se lucreaza la el. Daca trece de etapa de ancheta, devine un proiect final de standard international si intra in etapa de aprobare. In aceasta etapa, va circula din nou prin toate organele membre pentru un vot final si din nou trebuie sa treaca de aceasta etapa cu 75% din voturi. Daca standardul trece de aceasta etapa, acesta intra in etapa de publicare si este trimis la Secretariatul Central ISO pentru publicare.
Deoarece anumite tehnologii se schimba atat de rapid, ISO a instituit o procedura Fast Track care permite unui standard care a fost dovedit pe piata sa intre in procesul de aprobare in etapa de ancheta.
Pentru a obtine un certificat pentru un anumit standard va trebui sa te asiguri ca lucrezi cu specialisti in domeniu.