Ce este un tablou electric si ce functii are aceasta?

Ce este un tablou electric si ce functii are aceasta?
Electrician repairing a fuse

Tabloul de distributie este acea parte a instalatiei electrice care alimenteaza prizele, aparatele si luminile dintr-o casa, birou sau magazin. Se mai numeste si tablou de distributie tocmai pentru ca de acolo pleaca bransamentele care transporta curentul catre cutiile de jonctiune si toate celelalte dispozitive electrice.

Cablurile merg la cutia principala de jonctiune si apoi de acolo in toata casa. Asadar, sa vorbim despre inima sistemului electric. Cutia electrica este situata in aval de contor (instalata de compania de furnizare a energiei electrice). Exista doua tipuri diferite de tablouri de distributie: de interior si de exterior. Tablourile de distributie pot fi, de asemenea, montate incastrate, montate pe perete sau pe podea.

Pe langa tablourile de distributie casnice, exista si tablouri de distributie industriale. Tabloul de distributie este alcatuit din cutie, intrerupatorul principal (un intrerupator sau un intrerupator de circuit), unul sau mai multe intrerupatoare de circuit si cel putin doua intrerupatoare de circuit de dispersie la pamant (“intrerupatoare de circuit”), astfel incat circuitul de iluminat sa fie separat de circuitul prizelor si sa favorizeze continuitatea serviciului.

Instalarea de tablouri electrice, precum si a intregului sistem electric, trebuie sa fie incredintata unei companii sau unui profesionist calificat.

La ce este folosit tabloul electric

Tabloul electric are mai multe functii: alimentarea cu energie a prizelor, luminilor si circuitelor de apel, protejarea circuitelor si “deconectarea”, adica intreruperea alimentarii cu energie a circuitelor in caz de pericol, suprasarcina sau scurtcircuit.

Intretinerea unui tablou electric este esentiala: nu numai ca aceasta parte a instalatiei electrice asigura distributia si alimentarea cu energie electrica, dar protejeaza si persoanele si aparatele de daune grave prin intreruperea curentului in caz de scurgeri electrice, suprasarcini, supratensiuni si contact accidental cu parti expuse sau sub tensiune.

O data pe luna, este o idee buna sa verificati functionarea tabloului de distributie si a sistemului electric prin apasarea butonului T: daca exista curent imediat, sistemul functioneaza, altfel este ceva in neregula.

Tablou electric: Componente

In interiorul tabloului electric casnic gasim aceste componente:

  • Intrerupatorul principal, care deconecteaza curentul pentru intreaga casa;
  • Intrerupatoarele principale de circuit de la fiecare etaj, daca sunt prezente;
  • Intrerupatoarele individuale, care permit oprirea diferitelor circuite: de exemplu, prize, lumini, aparate de aer conditionat, bucatarie, alarma, poarta, boiler, lumini exterioare, piscina, sarcini neprioritare etc.

Impartirea in mai multe circuite ne permite, in cazul unei defectiuni, sa nu ramanem complet fara lumina si, de asemenea, faciliteaza identificarea problemei.

In plus, in cazul in care trebuie sa efectuam lucrari, putem intrerupe curentul electric in sectiunea respectiva doar atat timp cat este necesar, desi se recomanda de fapt deconectarea generala. In functie de tipul de protectie, fiecare intrerupator de circuit corespunde unui, doua sau mai multe module (cu latimea de 36 mm), care sunt dispuse pe unul sau mai multe randuri in tabloul de distributie..

Intrerupatorul de circuit este unul dintre elementele principale ale instalatiei. Intrerupatorul de circuit ne protejeaza de pericolele si daunele care pot aparea accidental in sistemul electric, fie prin suprasarcina, fie in cazul unui scurtcircuit. Dispozitivul intervine automat prin deconectarea intrerupatorului in cazul in care exista o defectiune in circuit.

Ce inseamna conceptul de incarcare electrica?

Prezenta sarcinii da nastere unei forte electrostatice: sarcinile exercita o forta unele asupra altora, efect care era cunoscut, desi neinteles, in antichitat, O minge usoara suspendata de o sfoara poate fi incarcata atingand-o cu o tija de sticla care a fost incarcata ea insasi prin frecare cu o carpa.

Daca o bila similara este incarcata de aceeasi tija de sticla, se constata ca o respinge pe prima: incarcarea actioneaza pentru a forta cele doua bile sa departeze.

Doua bile care sunt incarcate cu o tija de chihlimbar frecat, de asemenea, se resping reciproc. Totusi, daca o minge este incarcata de tija de sticla, iar cealalta de o tija de chihlimbar, se gaseste ca cele doua bile se atrag reciproc.

Aceste fenomene au fost investigate la sfarsitul secolului al XVIII-lea de Charles-Augustin de Coulomb, care a dedus ca incarcatura se manifesta in doua forme opuse. Aceasta descoperire a condus la binecunoscuta axioma: obiectele cu incarcare similara se resping si obiectele cu incarcare opusa atrag.

Forta actioneaza asupra particulelor incarcate in sine, prin urmare sarcina are tendinta de a se raspandi cat mai uniform posibil pe o suprafata conducatoare. Marimea fortei electromagnetice, fie ca este atractiva sau respingatoare, este data de legea lui Coulomb , care raporteaza forta la produsul sarcinilor si are o relatie inversa patrata cu distanta dintre ele.

Forta electromagnetica este foarte puternica, a doua ca putere dupa interactiunea puternica, dar, spre deosebire de acea forta, opereaza pe toate distanta.  In comparatie cu forta gravitationala mult mai slaba, forta electromagnetica care impinge doi electroni este de 10 42 de ori mai mare decat a atractiei gravitationale care ii trage impreuna.

Sarcina provine din anumite tipuri de particule subatomice , cei mai familiari purtatori dintre care sunt electronii si protonii. Sarcina electrica da nastere si interactioneaza cu forta electromagnetica, una dintre cele patru forte fundamentale ale naturii.


Leave a Reply