Electrocardiograf – ce este si cum functioneaza

Read More
Electrocardiograf – ce este si cum functioneaza

Electrocardiograful este un dispozitiv electronic care identifica si amplifica impulsurile electrice ale inimii. Functioneaza prin conectarea electrozilor pe corpul pacientului, in extremitatile superioare si inferioare, in plus fata de regiunea toracica. Ca urmare a acestei inregistrari a activitatii electrice a inimii identificate in dispozitiv, se obtine o electrocardiograma (ECG) ca rezultat.

Inventarea electrocardiografului este atribuita medicului olandez Willem Einthoven, care in 1901 a reusit sa elaboreze dispozitivul de pionierat a ceea ce stim astazi ca electrocardiograf: galvanometrul cu franghie, o masina care cantarea aproximativ 250 Kg, a necesitat patru persoane sa-l mute dintr-un loc in altul datorita greutatii si dimensiunilor sale mari.

In principiu, acest dispozitiv a fost folosit de la distanta prin conectarea acestuia prin cabluri subterane de la un laborator la un spital situat la un kilometru si jumatate distanta. Fiecare pacient a fost examinat in spital, iar rezultatele au fost citite in laborator.

Pentru functionarea sa, pacientii isi pun membrele in galeti cu o solutie conductiva pentru a fi apoi examinate. Astfel s-au obtinut primele electrocardiograme, iar nomenclatorul care pana astazi este folosit (P, QRS, S si T) a fost stabilit in 1906.

La un deceniu dupa primul dispozitiv, compania londoneza Cambridge Scientific Instruments a fabricat galvanometrul Einthoven pentru prima data in 1911. Iar primul electrocardiograf asa cum il stim a fost facut in 1928, a cantarit 25 Kg si a folosit o baterie de 6 V.

Einthoven a primit Premiul Nobel in 1924 pentru construirea primului electrocardiograf din lume.

Ce este un electrocardiograf

Un dispozitiv electronic care capteaza semnalele electrice emise de inima umana pentru a le amplifica si imprima pe o electrocardiograma care afiseaza linii grafice care reflecta modificari ale activitatii electrice a inimii pe o perioada de timp.

In acest fel, este posibil sa se detecteze orice anomalie in functionarea inimii: palpitatii neobisnuite, dimensiunea acesteia, ritmul cardiac, functionarea muschiului cardiac.

Parti ale unui electrocardiograf

Sa ne uitam la piesele care alcatuiesc un electrocardiograf:

  • Acestea corespund amplificatorului de bioputere:circuitul de protectie, semnalul de calibrare, preamplificatorul, circuitul de izolare si amplificatorul de gestionare.
  • Circuitul piciorului: stabileste in piciorul drept al pacientului un pamant activ izolat de pamantul electric al circuitului, acest lucru pentru a reduce tensiunile pe care le primeste si pentru a creste siguranta.
  • Selector de sunt:este un modul legat de un sistem de amplificare biopotentiala, care pondereaza contributia fiecarui electrod prin rezistoare, realizand derivarea pe care personalul medical doreste sa o obtina.
  • Sistem de memorie:o memorie stocheaza semnalul inainte de a fi imprimata impreuna cu datele care sunt introduse manual printr-o tastatura digitala, conversia semnalului se realizeaza cu un convertor analogic digital.
  • Microcontroler:controleaza procedurile efectuate de electrocardiograf.

Recorder: imprima semnalul identificat de electrozi, folosind stilouri si hartie termica continua sau jet de cerneala. Este ceea ce cunoastem ca si o electrocardiograma, cum arata rezultatele acesteia.

Vezi de asemenea corset Tehno Farm.

Cum functioneaza electrocardiograful

Functionarea unui electrocardiograf are ca baza fundamentala utilizarea electrozilor care sunt plasati pe corpul pacientului. Patru sunt montate in fiecare dintre membre si sase in pozitii precordiale.

Electrozii inregistreaza activitatea electrica cardiaca si o amplifica, care este trimisa la un oscilograf care inregistreaza activitatea identificata pe o hartie speciala de ecosonograma.

Cand ai nevoie de un EKG

Spre deosebire de acele teste medicale pe care le promit ca vor fi „in mare parte” nedureroase, dar nu sunt, un EKG este un test cu adevarat fara durere pe care furnizorii de servicii medicale il folosesc pentru a obtine o inregistrare rapida a activitatii electrice a inimii tale. Modul in care functioneaza sistemul electric al inimii este important, deoarece semnalele electrice controleaza ritmul si ritmul batailor inimii.

Electrocardiograma, denumita si EKG sau ECG, urmareste ritmul  cardiac prin intermediul senzorilor care se ataseaza la anumite puncte de pe piept. Fiecare senzor are un plasture la un capat care se lipeste fara durere de suprafata pielii si un fir subtire care duce inapoi la aparatul EKG.

Odata ce acesti senzori, sau cabluri, sunt plasati de un tehnician calificat, ramaneti nemiscat timp de un minut, in timp ce aparatul va inregistreaza bataile inimii si ofera o imprimare (urmarire) a ceea ce a capturat. Apoi, tehnicianul dvs. scoate cablurile.

Intregul test dureaza de obicei mai putin de 10 minute, cea mai mare parte a timpului fiind petrecuta pentru atasarea si indepartarea cablurilor, care pot numara pana la 12.

Substanta lipicioasa de pe aparat poate parea putin umeda sau rece atunci cand este lipita pentru prima data de piele. In caz contrar, va puteti astepta sa nu simti absolut nimic de la EKG in timp ce isi face treaba.

O frecventa cardiaca anormal de lenta sau rapida, un ritm neregulat (aritmie) sau un semnal electric neobisnuit pot indica o afectiune care necesita studii suplimentare.

EKG poate detecta, de asemenea, semne ale unui atac de cord anterior sau actual, anomalii structurale, cum ar fi o inima marita, sau aport inadecvat de oxigen sau flux de sange catre inima dumneavoastra.