Ce este mineritul Bitcoin?

Mineritul este procesul de cheltuire a puterii de calcul pentru procesarea tranzactiilor, securizarea retelei si mentinerea tuturor in sistem sincronizate impreuna. Poate fi perceput ca centrul de date Bitcoin, cu exceptia faptului ca a fost conceput pentru a fi complet descentralizat cu minerii care opereaza in toate tarile, si niciun individ care nu are control asupra retelei.

Acest proces este denumit „exploatare” ca o analogie a mineritului de aur, deoarece este, de asemenea, un mecanism temporar utilizat pentru emiterea de noi bitcoins.

Spre deosebire de exploatarea aurului, insa, mineritul Bitcoin ofera o recompensa in schimbul serviciilor utile necesare pentru a opera o retea de plati sigura. Mineritul va fi in continuare necesar dupa eliberarea ultimului bitcoin, care mai apoi va putea fi tranzactionat pe www.bitmahavi.com.

Cum functioneaza mineritul Bitcoin?

Oricine poate deveni miner Bitcoin folosind software cu hardware specializat. Programul minier asculta tranzactiile difuzate prin retea peer-to-peer si executa sarcini adecvate pentru procesarea si confirmarea acestor tranzactii. Minerii Bitcoin efectueaza aceasta lucrare, deoarece pot castiga comisioane de tranzactie platite de utilizatori pentru procesarea mai rapida a tranzactiilor, iar bitcoins-urile nou-create au fost create dupa o formula fixa.

Pentru confirmarea tranzactiilor noi, acestea trebuie incluse intr-un bloc impreuna cu o dovada matematica a muncii. Astfel de dovezi sunt foarte greu de generat deoarece nu exista nici o modalitate de a le crea altfel decat incercand miliarde de calcule pe secunda.

Aceasta necesita minerilor sa efectueze aceste calcule inainte ca blocurile lor sa fie acceptate de retea si inainte de a fi recompensate.

Pe masura ce mai multi oameni incep sa colaboreze, dificultatea de a gasi blocuri valide este automat crescuta de retea pentru a se asigura ca timpul mediu pentru a gasi un bloc ramane egal cu 10 minute. Drept urmare, exploatarea miniera este o afacere foarte competitiva in care niciun miner nu poate controla ceea ce este inclus in lantul de blocuri.

Dovada lucrarii este, de asemenea, proiectata sa depinda de blocul anterior pentru a forta o ordine cronologica in lantul blocului. Aceasta face inversarea exponentiala a tranzactiilor anterioare, deoarece aceasta necesita recalcularea dovezilor de lucru ale tuturor blocurilor ulterioare.

Cand doua blocuri sunt gasite in acelasi timp, minerii lucreaza la primul bloc pe care il primesc si trec la cel mai lung lant de blocuri imediat ce este gasit urmatorul bloc. Acest lucru permite mineritului sa asigure si sa mentina un consens global bazat pe puterea de procesare.

Minerii Bitcoin nu sunt capabili sa insele prin cresterea propriei recompense si nici nu pot prelucra tranzactii frauduloase care ar putea corup reteaua Bitcoin, deoarece toate nodurile Bitcoin ar respinge orice bloc care contine date nevalide conform regulilor protocolului Bitcoin. In consecinta, reteaua ramane sigura, chiar daca nu toti minerii Bitcoin pot fi de incredere.

Oare Bitcoin nu este o risipa de energie?

Cheltuielile cu energie pentru securizarea si functionarea unui sistem de plata nu sunt cu adevarat o pierdere. Ca orice alt serviciu de plata, utilizarea Bitcoin implica costuri de procesare.

Serviciile necesare pentru functionarea sistemelor monetare in prezent raspandite, cum ar fi bancile, cartile de credit si vehiculele blindate, utilizeaza de asemenea multa energie. Desi spre deosebire de Bitcoin, consumul lor total de energie nu este transparent si nu poate fi masurat la fel de usor.

Mineritul Bitcoin a fost conceput pentru a deveni mai optimizat in timp, cu hardware specializat care consuma mai putina energie, iar costurile de exploatare ale mineritului ar trebui sa fie in continuare proportionale cu cererea. Atunci cand mineritul Bitcoin devine prea competitiv si mai putin profitabil, unii mineri aleg sa isi opreasca activitatile.

Mai mult, toata energia minata cheltuita este transformata in cele din urma in caldura, iar minerii cei mai profitabili vor fi cei care au folosit aceasta caldura. O retea miniera eficienta este cea care nu consuma energie suplimentara. Desi acesta este un ideal, economia mineritului este de asa natura incat minerii se straduiesc individual in acest sens.

Cum ajuta activitatea miniera sa securizeze Bitcoin?

Mineritul creeaza echivalentul unei loterii concurentiale care face foarte dificil pentru oricine sa adauge consecutiv noi blocuri de tranzactii in lantul de blocuri. Acest lucru protejeaza neutralitatea retelei impiedicand orice persoana sa obtina puterea de a bloca anumite tranzactii.

Acest lucru impiedica, de asemenea, orice persoana sa inlocuiasca partile din lantul de blocuri pentru a-si returna cheltuielile, ceea ce ar putea fi folosit pentru a insela alti utilizatori. Exploatarea miniera face mai dificila inversarea unei tranzactii anterioare, necesitand rescrierea tuturor blocurilor in urma acestei tranzactii.

De ce am nevoie pentru a incepe mineritul?

In primele zile ale Bitcoin, oricine putea gasi un bloc nou folosind procesorul computerului. Pe masura ce tot mai multi oameni au inceput mineritul, dificultatea de a gasi noi blocuri a crescut foarte mult pana la momentul in care singura metoda de exploatare din punct de vedere al costurilor este folosirea de hardware specializat.


Leave a Reply