Pentru foarte multi dintre locuitorii comunelor si satelor din Romania, agricultura este principala activitate. Oamenii se ocupa de cultivarea fructelor si a legumelor atat pentru propriul consum, cat si pentru a le comercializa, motiv pentru care isi indreapta atentia spre https://www.esenzi.ro/seminte, de unde isi aleg semintele in functie de preferinte.
In plus, de pe esenzi.ro, agricultorii, in afara de diferite tipuri de seminte, isi mai pot cumpara si accesorii de gradinarit, ingrasaminte, pesticide sau alte produse care le pot fi de mare folos in aceasta activitate.
In continuare insa, in acest articol vom aborda legumele, si vom vedea care sunt cele mai bune si cele mai sanatoase legume, (iar semintele lor pot fi cumparate de pe https://www.esenzi.ro/seminte).
De ce este important sa mananci legume?
Mancarea legumelor ofera beneficii pentru sanatate – persoanele care mananca mai multe legume si fructe ca parte a unei diete sanatoase in general pot avea un risc redus de boli cronice.
Legumele ofera substante nutritive vitale pentru sanatatea si intretinerea corpului tau. Unele persoane beneficiaza mai mult de anumite legume decat altele, in functie de dieta lor, de sanatatea generala si de nevoile nutritionale. Iata in continuare cele mai sanatoase legume:
Spanac
Spanacul este o leguma verde cu frunze. Este, de asemenea, o mare sursa de calciu, vitamine, fier si antioxidanti. Datorita continutului sau de fier si calciu, spanacul este un plus excelent la orice dieta fara carne sau lactate. O cana de spanac crud este formata in mare parte din apa si contine doar 7 calorii.
De asemenea, furnizeaza urmatoarele substante nutritive: cerintele complete zilnice ale unui adult pentru vitamina K, mari cantitati de vitamina A, vitamina C, magneziu, acid folic, fier, calciu si antioxidanti.
Vitamina K este esentiala pentru un corp sanatos si mai ales pentru oasele puternice. Imbunatateste cat de bine organismul absoarbe calciul.
Spanacul ofera, de asemenea, o cantitate buna de fier pentru energie si sange sanatos si un nivel bun de magneziu pentru functia musculara si nervoasa. Este, de asemenea, bogat in antioxidanti. Cercetarile raporteaza ca frunzele de spanac pot scadea tensiunea arteriala si pot beneficia de sanatatea inimii.
Cum sa mananci spanacul
Oamenii se bucura de spanac crud in salate, sandvisuri si smoothie-uri. Spanacul gatit are, de asemenea, beneficii semnificative pentru sanatate si este un plus excelent la mancaruri si supe.
Broccoli
Broccoli este o leguma incredibil de sanatoasa, care apartine aceleiasi familii ca varza si conopida. Acestea sunt toate legumele crucifere. Fiecare ceasca de broccoli tocat si fiert contine: 55 calorii, necesarul zilnic complet de vitamina K, de doua ori cantitatea recomandata zilnic de vitamina C.
Mancand o multime de legume crucifere poate reduce riscul de cancer, care se poate datora faptului ca aceste legume contin sulforafan. In cercetarea animalelor, sulforafanul a redus dimensiunea si numarul de celule canceroase ale sanului si a blocat cresterea tumorii.
Cum sa mananci broccoli
Broccoli este foarte versatil. Oamenii pun aceasta leguma la abur sau o prajesc. De asemenea, unii oameni il amesteca in supe sau il mananca cald in salate.
Mazare
Mazarea este leguma dulce, amidonica, care furnizeaza 134 calorii pe o cana gatita. De asemenea, are un nivel ridicat de: fibra, (la 9 grame pe portie), proteine, (la 9 grame pe portie), vitaminele A, C si K, si anumite vitamine B.
Mazarea verde este o buna sursa de proteine pe baza de plante, iar consumul acestora este un mod eficient pentru oamenii vegetarieni si vegani de a-si stimula aportul de proteine.
Mazarea si alte leguminoase contin fibre, care sustin bacterii bune in intestin pentru a asigura miscari intestinale regulate si un tract digestiv sanatos. De asemenea, sunt bogate in saponine, care sunt compusi ai plantelor care pot oferi beneficii antioxidante si anticancerigene.
Cum sa manance mazare
Poate fi usor sa pastrezi o punga de mazare in congelator si sa o folosesti in cele din urma pentru a stimula profilul nutritional al mancarurilor de paste, a risottosului si a curry-urilor de legume. Sau, o persoana poate face o supa revigoranta de mazare si menta.
Cartofi dulci
Cartofii dulci sunt legume radacinoase care furnizeaza 103 calorii si 0,17 grame de grasime pe cartoful mediu, atunci cand este copt cu pielea sa.
Fiecare cartof contine si: mult mai mult decat necesarul zilnic al adultilor de vitamina A, 25 la suta din cerintele lor de vitamina C si B-6, 12% din nevoile lor de potasiu, beta-caroten, care poate imbunatati sanatatea ochilor si poate combate cancerul.
Cartofii dulci pot fi benefici si pentru persoanele cu diabet. Acest lucru se datoreaza faptului ca acestia sunt scazuti pe scala indicelui glicemic si bogati in fibre, deci pot ajuta la reglarea glicemiei.
Cum sa mananci cartofi dulci
Cel mai simplu mod de a te bucura de un cartof dulce este sa-l lasi sa se coaca in pielea sa si sa-l servesti cu o sursa de proteine, cum ar fi pestele sau tofu. Cartofii dulci insa, pot fi inclusi in foarte multe retete de mancare, iar fiecare ii poate manca in functie de preferinte.