Cand este timpul sa schimbati parbrizul masinii?

Cand este timpul sa schimbati parbrizul masinii?

Parbrizul masinii este o piesa vitala, pentru ca te protejeaza de vremea nefavorabila si de particulele care incarca mediul inconjurator atunci cand calatoresti cu viteza necesara.

Daca este deteriorat, este vital sa verificati la timp, deoarece riscati propria siguranta si pe cea a tuturor celorlalti de la bord. Poti apela la montaj parbrize Audi ieftine, accesand linkul.

Parbrizul este un accesoriu important in vehicul.

Parbrizul sau sticla frontala, este format din doua bucati de sticla cu un strat de plastic stratificat (polivinil butiral) in mijloc.

Daca un obiect il loveste, designul sau il face sa se rupa in bucati mai mici, impiedicand piesele mai mari si mai periculoase.

Semne ca parbrizul trebuie reparat sau schimbat?

Fisuri:

Ele apar atunci cand un obiect impacteaza si sparge o parte din primul strat de sticla. Poate fi reparat daca este mic, dar daca este atat de adanc incat patrunde in stratul interior de plastic, are nevoie de un inlocuitor.

Fisuri:

Fisurile sunt atunci cand o bucata de sticla incepe sa se separe complet. Incep mici, dar cresc in timp. Indiferent daca parbrizul este expus la razele soarelui sau trece prin aerul inghetat, schimbarile bruste de temperatura il determina sa se extinda si sa se contracte, determinandu-l sa se raspandeasca treptat.

Zgarieturi:

Odata cu utilizarea continua a vehiculului, apar mici semne care, atunci cand sunt puse impreuna, limiteaza vizibilitatea, ceva deosebit de enervant in zilele ploioase sau cu reflexia soarelui. In acest caz, cel mai bine este sa mergi la un atelier de incredere pentru a repara parbrizul.

Laminat decojit:

Se intampla la marginile parbrizului. Daca vedeti umiditate, se datoreaza faptului ca laminatul nu este fixat corect, acest lucru face ca sticla sa se raspandeasca rapid pe intreaga suprafata.

O masina in stare buna nu ar trebui sa aiba nevoie neaparat de o schimbare a parbrizului in timpul vietii sale utile, deoarece nu sufera uzura programata a altor componente, astfel incat, la cel mai mic semn de deteriorare, este important sa actionati in timp.

Diferenta dintre daune usoare sau un impact major

Diferentierea intre o lovitura minora si un impact major este determinata de dimensiunea daunei. Deteriorarea minora a parbrizului vine sub forma de crapaturi si crapaturi.

Cand o avarie este usoara, aceasta este marcata pe parbriz:

  • Sub forma unei stele (crapaturi mici care se formeaza spre exterior din centru).
  • Sub forma unei tinte (mai multe cercuri), a unei tinte partiale (forma de semiluna), a unei fisuri (mai putin de 16 mm) sau a unei gauri (cum ar fi o gouge).
  • Crapaturile creeaza o linie distinctiva in sticla care poate varia de la cativa milimetri pana la intreaga latime.

Specialistii considera ca o fisura mai mica de 16 milimetri sau un impact sub diametrul unei monede (in afara campului vizual direct al soferului) poate fi reparata fara a fi nevoie sa inlocuiti parbrizul.

Pentru a face acest lucru, fisura este umpluta cu materiale adezive specifice si lumina ultravioleta.

In plus, daca aveti mai multe lovituri la sticla si/sau crapaturi in termen de sase centimetri de margini, nu ar trebui sa-l reparati nici pe acesta.

Cum este facut parbrizul de la masina?

Toate ingredientele parbrizului sunt amestecate cu o cantitate mica de apa si incalzite la temperatura ridicata. Procesul de fuziune chimica are ca rezultat fuziunea acestor ingrediente intr-o substanta noua – sticla.

Materialele folosite la crearea unui parbriz au cateva proprietati importante. Evident, sticla trebuie sa-si pastreze claritatea pe o perioada lunga de timp. De asemenea, trebuie sa fie construit din materiale rezistente care sa ofere suport structural acoperisului vehiculului in cazul unei coliziuni prin rasturnare.

Parbrizul trebuie sa fie suficient de dur incat sa reziste la deteriorarea in timpul coliziunilor minore, astfel incat proprietarul vehiculului sa nu fie nevoit sa-l inlocuiasca dupa fiecare indoire minora a aripii. Cea mai importanta caracteristica este ca trebuie sa fie rezistenta la spargere, astfel incat cioburi de sticla sa nu fie trimise in zbor intr-un accident major.

Un material numit sticla securizata laminata indeplineste toate aceste cerinte. Chiar daca cu ochiul liber un parbriz pare a fi pur si simplu o foaie de sticla obisnuita, sticla securizata laminata este de fapt compusa din trei straturi. Stratul interior este construit din polivinil butiral si este prins pe ambele parti de sticla calita transparenta.

Acest design serveste un scop foarte specific. Cand obiectele mici, cum ar fi pietrele, lovesc parbrizul, se poate ciobi sau crapa sticla. Cu toate acestea, din cauza stratului interior de polivinilbutiral, deteriorarea este limitata la stratul exterior al parbrizului. Imaginati-va cat de periculos ar fi conducerea, daca fiecare piatra sau bucata de resturi aruncate spre parbriz ar putea sparge geamul.

Pe langa faptul ca sunt periculosi, proprietarii de masini ar cheltui in mod constant bani pentru a inlocui astfel de parbrize inferioare. Designul actual rezistent la spargere, este stratificat si previne aceste probleme. Sticla mai trebuie reparata sau inlocuita din cand in cand, dar aceasta inovatie ofera o sticla mult mai sigura si durabila pentru vehiculele noastre.


Leave a Reply