Zgomotul constant duce la afectarea severa a bunastarii fizice si mentale. De exemplu, zgomotul traficului de masini sau avioanelor poate avea efecte fizice si psihologice enorme. In multe cazuri, poluarea fonica nu vine doar din exterior, ci apare si in zona personala de locuit si de lucru. Masinile zgomotoase, muzica sau apartamentele prost izolate fonic sunt responsabile pentru acest lucru.
Deoarece majoritatea surselor de zgomot nu pot fi oprite cu usurinta, protectia impotriva zgomotului devine din ce in ce mai importanta. Termenul de protectie impotriva zgomotului rezuma toate masurile prin care se reduce transmiterea zgomotului catre receptor.
Termenii de protectie impotriva zgomotului si izolarea fonica sunt adesea folositi ca sinonimi. Cu toate acestea, au semnificatii diferite. Sunetul este o cantitate masurabila. Numai prin elemente suplimentare si nemasurabile sunetul normal devine deranjant si, prin urmare, apare zgomotul. Sunetul este propagat prin vibratii mecanice si unde de presiune.
Urechea umana poate percepe vibratii sonore in intervalul de frecventa cuprins intre 20 si 20.000 Herti. Intervalul intre 100 si 3200 Herti in special este perceput ca deranjant, astfel incat acest lucru este de o importanta deosebita pentru protectia impotriva zgomotului. Peste 10 dB, presiunea sonora este perceputa de ureche, iar peste 100 dB, este perceputa ca dureroasa.
Daca emitatorul si receptorul sunt in aceeasi camera, transmiterea sunetului se poate realiza prin absorbtie a sunetului. In cazul unei separari spatiale, transmisia sunetului poate fi redusa prin izolare.
Transmisiile de sunet perturbator sunt impartite in zgomot din aer si zgomot transmis prin structura. In cazul zgomotului transmis de structura, materialele solide, cum ar fi peretii, sunt excitate direct de undele sonore. Daca tavanul este stimulat de miscarile de mers, acest lucru este denumit si zgomot de impact. In aer, sunetul se propaga sub forma de unde lungi cu o viteza de aproximativ 340 km/h. In materialele solide, propagarea are loc sub forma de unda de incovoiere, in functie de densitate, grosimea stratului si frecventa.
Pe langa prevederile legale, in Europa exista si diverse orientari tehnice privind protectia impotriva zgomotului. Este de o importanta primordiala pentru protectia impotriva zgomotului in constructia cladirilor. Printre altele, reglementeaza cerintele pentru izolarea sunetului aerian si de impact, transmiterea sunetului din zona de locuit sau de lucru a altcuiva si protectia impotriva zgomotului extern.
O protectie sporita impotriva zgomotului este intotdeauna necesara atunci cand zgomotul din exterior poate patrunde in cladire sau se poate raspandi in interiorul unei cladiri. Acest lucru se realizeaza apoi prin intermediul izolatiei fonice transmise prin aer sau prin izolare fonica transmisa de structura. Izolarea sunetului aerian previne patrunderea zgomotului extern, in timp ce izolarea fonica a structurii previne propagarea sunetului in interiorul cladirilor.
Zgomotul aerian patrunde in principal prin tavane, pereti, usi si ferestre. Zgomotul suportat de structura este transmis, de exemplu, prin conducte, masini de spalat sau zgomot de impact. In mod ideal, masurile necesare de protectie impotriva zgomotului sunt deja luate in considerare atunci cand se construieste o noua cladire. Exista saltele lamerale vata bazaltica Larock 32 ALS 20 mm, folosite pentru izolarea fonica.
De ce se izoleaza casele si cum se propaga sunetul?
Sa recunoastem realitatea zgomotului: datorita constructiei subtiri a casei, planurilor deschise si a unei multitudini de masini zgomotoase si echipamente de divertisment puternice, casele de astazi sunt mai zgomotoase ca niciodata. Cu exceptia cazului in care o casa este echipata cu o anumita forma de izolare fonica, poate fi insuportabila uneori.
Si apoi sunt vecinii. Incercarea de a linisti vecinii zgomotosi din apartamente si casele vecine – sau cartierele zgomotoase – este si mai dificila. Cum izolati fonic o camera pentru a bloca zgomotul exterior?
In mod fundamental, sunetul provine din energia care este produsa atunci cand un obiect vibreaza, creand unde in aerul din jurul lui. Membrana sensibila din urechile noastre, timpanul, detecteaza aceste vibratii in aer si inregistreaza aceste frecvente in creierul nostru ca diferite tipuri de sunet.
Frecventele joase au lungimi de unda lungi, iar frecventele inalte au lungimi de unda scurte. Aceste sunete sunt afectate diferit de materialele pe care le contacteaza. Veti descoperi ca este mult mai greu sa blocati basul puternic al subwooferului vecinului dvs. decat sa opriti o conversatie de nivel mediu.
Uniformitatea unei suprafete afecteaza si caracteristicile de transmisie a sunetului. Suprafetele plane dure au tendinta de a sari undele sonore in jur, creand uneori un efect de ecou de durata daca suprafetele sunt pereti paraleli. Cu cat suprafata este mai moale si mai putin uniforma, cu atat sunetul are mai putine oportunitati de a sari. Daca doi pereti nu sunt paraleli, sunetul este mai putin probabil sa ping-pong inainte si inapoi.
Zgomotul este pur si simplu un sunet nedorit. In casa, majoritatea oamenilor considera zgomotul ca fiind aproape orice sunet, in afara de sunetul produs de ceea ce fac.
De exemplu, daca esti la telefon, televizorul din camera alaturata poate fi zgomot. In schimb, daca te uiti la televizor, o conversatie telefonica in apropiere poate fi zgomot. Muzica adolescentilor tai este zgomot – punct. Intelegi ideea.