Un avocat poate fi perceput ca o persoana licentiate in stiinte juridice, care poate profesa numai dupa ce trece cu brio un examen organizat de un anumit barou, in cadrul caruia acesta doreste sa profeseze. Dupa trecerea acestui examen organizat de catre barou, el se poate numi avocat stagiar, purtand acest titlu profesional o perioada de 2 ani, timp dupa care va trebui sa sustina un examen de definitivat, in urma caruia va fi declarat avocat definitiv.
Despre avocati se mai poate spune ca ei sunt independenti si se supun doar legii si codului deontologic, iar rolul lor este de a promova drepturile si libertatile oamenilor. Chiar daca dupa examenul de definitivat acestia au o formare juridica generala, majoritatea dintre ei aleg sa se axeze numai pe unele ramuri ale dreptului sau doar pe categorii de activitati, astfel ca unii aleg sa ofere doar consultanta juridica clientilor, fara sa-i si reprezinte pe acestia in fata completului de judecata, iar altii aleg sa devina avocati pledanti, adica sa-si reprezinte clientii in fata instantelor de judecata.
In ceea ce priveste veniturile unui avocat, putem spune ca acesta poate beneficia de mai multe tipuri de onorarii, printre care se numara onorariile fixe, onorariile forfetare sau onorariile de succes. Onorariile orare sunt stabilite in functie de orele in care avocatul lucreaza pentru un anumit client, pe cand cele forfetare constau in sume fixe ce avocatul le impune clientului respectiv pentru efectuarea unui serviciu profesional. Onorariile de succes reprezinta sume fixe sau variabile care i se cuvin avocatul atunci cand acesta atinge telul dorit de catre clientul care l-a angajat.
Daca dobandirea calitatii de avocat este destul de greu de realizat, putem spune ca cea de incetare a calitatii de avocat este foarte usor de realizat, aceasta putand fi pierduta chiar foarte usor. Calitatea de avocat inceteaza atunci cand avocatul respectiv este condamnat pentru o fapta cu caracter penal, deoarece aceasta are puterea de a-l face nedemn de a fi avocat, dupa cum spune legea. Insa, un avocat poate fi exclus din profesie si atunci cand se ia aceasta masura ca urmare a unei sanctiuni disciplinare. Legea spune ca un avocat este nedemn de profesie atunci cand este condamnat definitiv prin hotarare judecatoreasca la pedeapsa cu inchisoare ca urmare a savarsirii unei infractiuni de bunavoie.
Putem spune ca, in zilele noastre, tot mai multi dintre avocatii din Romania aleg sa isi prezinte serviciile in mediul online. Unii dintre acestia fac acest lucru chiar gratuit, astfel ca atunci cand intampinati o problema de natura juridica si aveti nevoie de un sfatul unui avocat, puteti foarte simplu sa-l cautati pe internet. Pentru acest lucru nu este nevoie decat sa dati o cautare pe internet dupa cuvintele “avocat online”, cautare care poate da rezultatul intrebarilor dumneavoastra. Puteti gasi site-uri unde mereu este un avocat online, care o sa va dea cu placere raspunsul la toate intrebarile dumneavoastra.