Comertul cu amanuntul online creste la un ritm uimitor, vanzarile online reprezentand acum un sfert din piata totala a vanzarilor cu amanuntul. Comerciantii cu amanuntul care ignora comertul electronic ar putea vedea ca numarul vanzarilor lor se diminueaza pe masura ce clientii continua sa treaca la comandarea de produse online.
Cu toate acestea, trebuie sa va ganditi cu atentie si sa cantariti toate avantajele si dezavantajele sustinute de o buna cercetare de piata inainte de a decide daca sa tranzactionati online sau nu. Cititi pana la final pentru a descoperi cele mai importante avantaje, dar si cele mai importante dezavantaje ale unei astfel de afaceri.
Este foarte important sa aveti la cunostinta atat punctele forte cat si punctele slabe ale unei asemenea afaceri, inainte de a cauta informatii despre ce firme creeaza magazin online, si care este un minim pret magazin online pe care trebuie sa il suportati.
Avand toate aceste cunostinte la dispozitie, veti putea stabili daca merita sau nu merita sa incepeti o asemenea afacere (cu siguranta merita sa aveti un magazin online, din moment ce majoritatea antreprenorilor au ales sa isi vanda produsele online).
Haideti asadar sa incepem cu avantajele, pentru ca acestea sunt cele mai importante, si majoritatea antreprenorilor mai intai de toate sunt interesati sa afle care sunt acestea, si pe urma vom discuta si despre dezavantaje.
Avantajele vanzarii cu amanuntul online
Avantajele vanzarii cu amanuntul online sunt cu siguranta foarte multe, iar noi vi le prezentam pe cateva dintre cele mai importante:
Acces usor la piata – in multe moduri, accesul la piata pentru antreprenori nu a fost niciodata mai usor. Piatele online, cum ar fi eBay si Amazon, permit oricui sa creeze un magazin online simplu si sa vanda produse in cateva minute.
Cheltuieli generale reduse – vanzarea online poate elimina nevoia de spatii de vanzare cu amanuntul scumpe, si totodata poate elimina chiar si nevoia de personal orientat catre clienti, permitandu-va sa investiti intr-o mai buna campanie de marketing si experienta a clientilor pe site-ul dvs. de comert electronic.
Potentialul unei cresteri rapide – vanzarea pe internet inseamna constrangeri traditionale la cresterea cu amanuntul. Cu o buna strategie de marketing digital si un plan de crestere a sistemelor de indeplinire a comenzilor, puteti raspunde cerintele clientilor, si puteti creste vanzarile.
Largiti-va piata / exportul – un avantaj major fata de comerciantii cu amanuntul local este capacitatea de a va extinde piata dincolo de clientii locali foarte repede. Este posibil sa descoperiti o cerere puternica pentru produsele dvs. in alte tari, la care puteti raspunde printr-un marketing directionat, oferindu-va site-ul web intr-o alta limba sau, probabil, parteneriate cu o companie de peste mari.
Monitorizarea clientilor – capacitatea de a utiliza instrumente de marketing online pentru a viza clienti noi si instrumente de analiza a site-urilor web pentru a obtine informatii despre nevoile clientilor dvs.
Iata asadar care sunt cateva dintre cele mai importante avantaje de care puteti avea parte in momentul in care alegeti sa incepeti o afacere online. Cu siguranta este foarte buna aceasta idee in conditiile in care majoritatea cumparatorilor tineri sunt tentati treaca doar la cumparaturi online.
Trebuie sa va prezentam insa si cateva dintre dezavantaje, pentru ca dupa cum spuneam mai sus in articol, o asemenea afacere are si unele dezavantaje, asa ca haideti sa descoperim care sunt si acestea.
Dezavantaje ale vanzarii cu amanuntul online
Unele aspecte negative ale comertului cu amanuntul online includ:
Costurile site-urilor web – planificarea, proiectarea, crearea, gazduirea, securizarea si mentinerea unui site web profesional de comert electronic nu sunt ieftine, mai ales daca va asteptati la volume de vanzari mari si in crestere.
Cu toate acestea, daca stati sa faceti o comparatie intre aceste cheltuieli si costurile chiriei pentru spatiul comercial in cazul magazinului fizic, salariile angajatilor, sau costul utilizatilor, sa aveti un magazin online va costa mai putini bani si puteti avea venituri mai mari.
Costuri de infrastructura – chiar daca nu platiti costul spatiilor orientate catre clienti, va trebui sa va ganditi la costurile spatiului fizic pentru indeplinirea comenzilor, depozitarea bunurilor, gestionarea returnarilor si personalul pentru aceste sarcini. Daca locuiti insa la casa, puteti depozita stocurile de marfa in garaj sau in mansarda sau chiar si la subsol, iar astfel scapati de cheltuieli.
Securitate si frauda – cresterea pietei de vanzare cu amanuntul online a atras atentia unor renumiti hackeri. Reputatia companiei dvs. ar putea fi afectata fatal daca nu investiti in cele mai noi sisteme de securitate pentru a va proteja site-ul web si procesele de tranzactii; dar asa cum hackerii sunt prezenti pe internet, si hotii si talharii sunt prezenti pe strazi si va pot fura din magazinul fizic.
Costuri de publicitate – in timp ce marketingul online poate fi un mod foarte eficient de a atrage clientii potriviti catre produsele dvs., necesita un buget generos. Acest lucru este valabil mai ales daca concurati intr-un sector aglomerat sau pentru cuvinte cheie populare. Cu toate acestea, tot veti avea cheltuieli mai mici decat cu un magazin fizic.
Increderea clientilor – poate fi dificil sa se stabileasca un nume de marca de incredere, mai ales fara o afacere fizica cu un istoric si o interactiune fata in fata intre clienti si personalul de vanzari. Trebuie sa luati in considerare costurile sau crearea unui sistem bun de servicii pentru clienti ca parte a ofertei dvs. online. In timp insa, clientii vazand ca oferiti produse la cel mai bun raport calitate – pret, vor avea incredere in produsele dvs.